Om BTM Scandinavia

Vårt mål är att få så många som möjligt att inse fördelarna med stuknitning. Helst redan från start och under uppbyggnad av en produktion – och därmed hjälpa industrier bli både mer kostnadseffektiva och tekniskt effektiva.

Vad vi gör

Främst så säljer vi verktyg och maskiner för att sammanfoga plåtar genom så kallad stuknitning (clinchning).

Kortfattat så kan man med stuknitning (clinchning) i alla situationer där det är applicerbart göra besparingar både ur miljö- och hållbarhetsaspekter, men framför allt när det gäller ekonomi – genom vinster i tid, material, underhåll, energi och närmiljö.

Den vanligaste anledningen att man inte använder stuktnitning är att man inte tänkt på det som ett alternativ. Som vi ser det så används metoder som använder onödigt mycket energi och material i alldeles för många industriella moment. Det gör inte stuknitning, och det finns väldigt många applikationer där det kan användas – där alla hade tjänat på att de gjorde det.

Se en kort presentation av BTM Scandinavia här.

img-liten3

BTM:s historia

Historien om BTM börjar i USA, där Mr. Ed Sawdon och Mr. Milus Allison 1966 i Michigan grundade BTM. Namnet kom av “Bending Tools & Manufacturing”, nu skapas produkterna och varumärkena Tog-L-Loc och Lance-N-Loc – system som sedan blir världsledande inom stuknitningstekniken.

På 1980-talet blir Atlas Copco agent för BTM:s Tog-L-Loc men bestämmer sig efter ett antal år för att renodla sin verksamhet. Jan Sjöstrand, då anställd på Atlas Copco, startar 1990 BTM Scandinavia AB och blir distributör för BTM Company.

2008 köper Bo Claesson och Stefan Unosson BTM Scandinavia. Bo Claesson har tidigare som ägare drivit Evolator AB – ett medelstort Karlskronaföretag som sysslat med automationslösningar främst för fordonsindustrin. Stefan Unosson har tidigare som ägare drivit Promatek AB i Kalmar som är en specialmaskinsleverantör främst inom verkstadsindustrin. BTM Scandinavia AB har sitt säte på Franska Vägen 32 i SE-393 56 Kalmar.

BTM Company

BTM Company, som bygger verktygen vi säljer, ligger vid St. Clair River i Marysville, Michigan. I de 11 612 kvm stora lokalerna som byggdes 1983 finns tillverkning, kontor och utvecklingsavdelning. BTM Company har över 100 distrubutörer världen över, är idag värdsledande inom stuknitningsteknik och sedan 2004 certifierat enligt ISO 9001:2000.

Miljöhänsyn per automatik

Vår huvudsyssla, stuknitning, är som teknik miljövänlig per automatik. Jämfört med andra fogningsmetoder används mindre energi och material, och eftersom ingen värme tillsätts avges inga gaser.
Dessutom så, när produkten väl når slutet av sin livscykel, är den enklare att sortera för återvinning.